Dojenček naj hodi bos!

DOJENČEK NAJ HODI BOS!

Trenutni letni čas, ko je zunaj dovolj toplo in tla še niso prevroča, je idealen čas, da dojenčku/otroku sezujete čevlje in mu omogočite zelo koristno izkušnjo – bosonogo hojo, ki zelo dobro vpliva na celosten razvoj.

Bosonoga hoja zelo dobro vpliva na aktivnost mišic in vezi okrog gležnja in hkrati na aktivnost mišic trupa. Dojenček/otrok bo shodil, ko bo razvil ravnotežje, stabilizacijo (moč trupa), koordinacijo (to je aktivnost leve in desne polovice telesa) in ko se bo počutil dovolj sigurnega, da se od opore spusti in samostojno zakoraka v svet, po dveh nogah.

To se bo zgodilo, ko mu bodo njegovi gležnji in stopala dali dovolj stabilne opore in ko se bo preko tisočih poskusov vstajanja, usedanja, hoje ob opori, prenašanju teže z noge na noge učil, kako se premik naredi. In seveda, ko bo njegov živčni sistem „zrel” za hojo. Ravno zaradi razvoja stabilnih gležnjev, stopalnih lokov in krepitve tetiv je zelo priporočljivo, da dojenček hodi bos.

Zaradi hoje po raznoliki podlagi se zgodi razvoj pravilne drže, povečuje se moč in se izboljšuje ozaveščenost otrok o stvareh okoli njih. Ko so otroci bosi, s tal dobivajo povratne informacije, čutijo tla. Njihova hoja je bolj mehka, opora stopal na podlago je razporejena po celih stopalih in ni zgolj na petah, kot pri obuvalu. Dokazano je celo, da dojenčki bosih nog manj padajo kot obuti dojenčki.

Dr. Ranko Rajović pravi, da „če otrok ne hodi in ne teče bos, ne bo razvil svojih bioloških zmožnosti, saj gibanje pomembno vpliva na razvoj tistih struktur v možganih, ki omogočajo branje, pisanje in računanje”.

V primeru hladne ali vroče podlage, nevarnosti ostrih predmetov in mokrih površin (možnost zdrsa) pa je - kljub zavedanju o pozitivnih vplivih bose hoje - občutljivo nogo potrebno zaščititi. Če želimo omogočiti čim bolj pravilen in nemoten razvoj otrokovega stopala, moramo pustiti stopalo kar se da prosto.

To moramo vzeti v zakup tudi pri izbiri obutve. Ta naj bo čim bolj mehka in udobna, podplat naj bo raven, mehak in prožen, razen če strokovnjak s področja gibalnega razvoja individualno odloči drugače.

Več o izbiri čevljev za prve korake si preberite v tem članku

Otroci nas posnemajo, zato sezujte čevlje tudi vi in tekajte z njimi po travi, kamenčkih, pesku in koreninah. To bo zelo dobro vplivalo tudi na vaše počutje in okrepilo vaš imunski sistem.Ker razvoj dojenčka ni samoumeven smo v Pedosani pod mentorstvom nevrofizioterapevtke združili vso uporabno znanje o kvalitetnem razvoju otrok v program Pedosanček.

Program vsebuje najpomembnejše informacije, praktične nasvete ter strokovne napotke o gibalnem razvoju otrok od rojstva do hoje.Več o programu si lahko preberete TUKAJ.