Čevlji za prve korake: na kaj moramo biti pozorni?

ČEVLJI ZA PRVE KORAKE: NA KAJ MORAMO BITI POZORNI?

Ko se dojenček začne postavljati na noge in začne s prvimi poskusi hoje ob opori, se starši pogosto obračate na nas z vprašanji o izbiri ustrezne obutve za prve korake. V vsej tej poplavi simpatičnih miniaturnih čevljev, ki se svetijo s trgovskih polic, ste pogosto zmedeni, katere izbrati. Nenazadnje si prav vsak starš za svojega otroka želi, da mu čevlji ne bi služili zgolj kot modni dodatek, temveč bi mu predvsem zagotovili čim bolj zdrav in naraven razvoj stopala.

Kdaj je čas za nakup prvih čevljev?

Starši ponavadi začnete razmišljati o nakupu copatov in čevljev, ko začne otrok vstajati in hoditi ob opori. Vendar pa je za dobro hojo in predvsem pravilen razvoj stopal najprimernejša bosa noga. V primeru, da je v stanovanju hladneje, malčku obujte mehkejše nogavice z nedrsečim podplatom. Ko otrok shodi, pa je pravi čas, da mu za ven kupite primerne čevlje za prve korake.

Kakšne prve čevlje kupiti otroku in na kaj je potrebno biti pozoren?

Za prve korake je izredno pomembno, da čevlji, ki jih malčku obujete, niso rabljeni. Le ti so se zagotovo oblikovali po hoji njegovega predhodnika, s tem pa lahko otroku nehote vsilite napačen vzorec hoje.

Čevlji za prve korake naj bodo mehki in brez stopalnih lokov. Priporočljivo je, da je čevelj v predelu pete stabilen, podplat pa upogibljiv v vseh smereh – še posebej v predelu prstov.

V sprednjem delu naj bo tudi dovolj širok. Preozki čevlji lahko kasneje slabo vplivajo na razvoj stopala in povzročijo različne deformacije. Pozorni bodite tudi na to, da izberete pravo velikost.

Priporočamo, da čevlje vedno kupujete skupaj z otrokom, mu stopalo pomaknete čisto naprej, prsti pa ob tem ne smejo biti pokrčeni. Prava velikost bo tista, pri kateri vam bo zadaj ostalo za približno prst prostora.

Kako pravilno določiti velikost otroške noge?

Preden se odpravite v trgovino, vam priporočamo, da malčku izmerite dolžino stopala že doma. Z boso nogo naj stopi na list papirja. Obrišite nogo pri peti in pri palcu ter izmerite dobljeno dolžino stopala.

V kolikor kupujete zimsko obutev, izmerite dolžino stopala skupaj z nogavicami. Pri nakupu copat ali zaprtih čevljev izmerjeni dolžini prištejete še dodatni centimeter, pri sandalih pa največ 0,7cm.

Se pa nekateri čevlji za prve korake (v kolikor vzamemo večjo velikost) radi sezuvajo, zato bo pri izbiri le teh običajno več kot dovolj že 0,5cm prostora.

Kakšni naj bodo čevlji za prve korake v različnih letnih časih?

Starši tistih otrok, ki shodijo v spomladanskih mesecih, so v veliki prednosti. Vsekakor zagovarjamo, da je za zdrav in naravni razvoj stopala najbolj priporočljiva bosa hoja po različnih podlagah.

Ko so otroci bosi, s tal dobivajo povratne informacije, čutijo tla. Njihova hoja je tako mehkejša, opora stopal na podlago je razporejena po celih stopalih in ni zgolj na petah, kot pri obuvalu.

Dokazano je celo, da dojenčki bosih nog manj padajo kot obuti dojenčki. Seveda pa je potrebno nogo zaščiti pred različnimi vplivi okolja, kot so vremenski dejavniki in druge nevarnosti, ki bi lahko privedle do poškodb stopala.

Spomladi in v poletnih mesecih naj bodo čevlji nizki (pod gležnjem), mehki in z upogljivim podplatom. To bo namreč krepilo otrokovo stabilnost in ravnotežje.

Zaradi zaščite pred mrazom pozimi posegamo po visoki obutvi, ki sega čez gleženj. Z vidika razvoja tak čevelj ni najboljši, a žal nam razmere v katerih živimo, drugih opcij ne dopuščajo.

Še vedno pa naj bodo tudi zimski čevlji kar se da upogljivi in brez stopalnih lokov. Kot že omenjeno, v notranjih prostorih – če se le da – malčku v vseh letnih časih omogočite boso hojo oziroma mu obujte zgolj mehke nogavice z nedrsečim podplatom.

V primeru odstopanj in potrebe po ortopedskih čevljih vas bo o tem ustrezno usmeril vaš pediater oz. nevrofizioterapevt / ortoped.

Kakšno obutev izbrati, če malček zvrača gležnje in ima plosko stopalo ("platfus")?

O ploskem stopalu govorimo takrat, ko je notranji lok stopala spuščen, ni pravilno oblikovan. V zadnjem času opažamo, da je najpogostejši vzrok za zvračanje stopal in plosko stopalo otrokov šibek mišični tonus - hipotonija.

Zaradi slabše telesne sheme in šibkejšega mišičnega tonusa v predelu trebuha, se pri takem otroku lahko pojavi zvračanje stopal navznoter. Starši otroka s tovrstnimi težavami pogosto povedo, da je kobacal široko (ni potegnil kolen pod sabo), se usedal (se še vedno) v W sed in da, ko stoji, ima noge v obliki črke A.

Ob tem otrok težje prenaša težo z ene noge na drugo in se od njih slabše odriva od podlage. Do oblikovanja stopalnega loka pride takrat, ko se pri dojenčku / otroku razvije rotacija –nasprotni si zasuki telesa.

Za izboljšanje stanja je zelo pomembno, da se otrok - čeprav že hodi - še vedno giba po dlaneh in kolenih (kobaca), premaguje ovire, se kotali, pleza, kolesari, hodi bos - po različnih podlagah in je čim bolj telesno aktiven.
Za ortopedsko obutev se odloči nevrofizioterapevt takrat, ko presodi, da gibanje in izboljševanje telesne sheme ne bo dovolj za odpravo težav in bo sama obutev pomagala k pozicioniranju stopala in gležnja.

Plosko stopalo pa se lahko pojavi tudi zaradi neustreznega razvoja kosti in sklepa v samem stopalu. S tovrstnimi vzroki se ukvarjajo ortopedi.

Za praktične vaje in ostale najpomembnejše informacije ter strokovne napotke smo za vas ustvarili online programe za dober gibalni razvoj vašega dojenčka od rojstva do hoje.

V programu so zajeti nasveti in vso znanje o kobacanju, kvalitetnem razvoju, odlaganju in prevzemanju dojenčka, hranjenju in še mnogo več.

Več o programu si lahko preberete TUKAJ.