Kdo je ta

Kdo je ta "vsiljivec", ki je prišel v našo družino?

Prihod novega družinskega člana je za mlada starša nekaj najlepšega v njunem življenju. Vsakega naslednjega družinskega člana pa, poleg staršev, nestrpno pričakuje tudi sorojenec. Odvisno od starosti in karakterja otroka, prihod bratca ali sestrice doživlja na svoj način.

Tako kot za vas, je ob prihodu novega družinskega člana tudi za njega vse drugače. Povsem normalno je, da vaš otrok reagira od "pretiranega" navdušenja in skrbi za dojenčka, do odklonilnega odnosa in zavračanja na način: "Odnesi ga nazaj".

Kako bo sprejemal starejši otrok mlajšega sorojenca je zelo odvisno tudi od vas, kako ga boste pripravili nanj. Priporočamo vam, da se z njim veliko pogovarjate. Tudi če je otrok zelo majhen, že veliko razume in potrebuje čas, da se na novega člana privadi.

Skupaj pripravljajta sobico in pripomočke za dojenčka. V kolikor imate možnost, pojdita skupaj na obisk k družini, ki imajo dojenčka, da bi lahko dojenčka pestoval, pobožal in si lažje predstavljal, kako bo izgledal njegov mlajši bratec / sestrica. Igrajte se z njim igro vlog z igračo dojenčka. Skupaj previjajte, kopajte in drugače negujte dojenčka (lutko).

Starši pogosto pozabimo, da otrok ne razume in ga je strah, ali bo njegova mamica še vedno lahko "spet" samo njegova, kljub prisotnosti dojenčka. Svetujemo vam, mamam, da poskusite vsak dan vsaj nekaj minut preživeti sama z njim. Ne v sosednjem prostoru, ampak da gresta ven, da vaju ne bi zmotil jok ali kaj drugega.

Ob spoznanju, da je lahko mamica nekaj trenutkov na dan samo njegova, se bo vedenje otroka kmalu spremenilo. Njegovo "čudno" obnašanje je klic na pomoč! Nejevoljen, nestrpen in na trenutke tudi neprepoznaven otrok je lahko odraz njegovih občutkov, ki jih ne zna ubesediti. Ob razumevanju in spoštovanju v sobivanju se vse uredi. Bratci in sestrice postanejo kmalu nerazdružljivi in največji prijatelji.

Da boste na prihod novorojenčka pripravljeni, smo v Pedosani pripravili poseben 7-dnevni izziv, ki vas bo opremil s konkretnim znanjem za nov način življenja in vam predstavil osnove za pravilen gibalen razvoj dojenčkov. Poleg konkretnega znanja za različne pravilne prijeme in položaje dojenčka pa boste tekom izziva dobili dodatne uporabne nasvete za premagovanje težav s sorojenci ob prihodu novega družinskega člana.

Razumemo, da so informacije, ki jih bodoče mamice dobivajo iz različnih virov lahko zelo raznolike. V Pedosani smo zavezani strokovnemu in osebnemu pristopu. Janja Kramar in Sanja Likar, predavateljici, vam bosta  tekom izziva na voljo za vaša vprašanja. Svetovali bosta na podlagi osebnih izkušenj ter dolgoletnega strokovnega dela. Začnemo 14. 6. 2023! Več informacij dobite TUKAJ.