Kako zaščititi otroka pred soncem?

KAKO ZAŠČITITI OTROKA PRED SONCEM?

Sončni dnevi kličejo ven v naravo. Ker je sonce poleti zelo močno, se starši pogosto sprašujete, kako pred njim zaščititi občutljivo otroško kožo. Zato smo za vas spisali spodnji članek z uporabnimi informacijami o zaščiti pred soncem vašega dojenčka ali otroka.

Da bi bolje razumeli, zakaj je občutljivo otroško kožo potrebno dobro zaščititi, smo za vas pripravili nekaj priporočil. Otrokova koža je do 3. leta starosti zelo občutljiva. Njen lasten zaščitni mehanizem je šibkejši, ima tanjšo poroženelo plast povrhnjice in se v primerjavi s kožo odraslega hitreje izsuši.

Svetujemo vam:

  • V prvem letu življenja otroka ne izpostavljajte soncu, ko je najbolj močno.
  • V prvem letu življenja otrokovo kožo ščitite predvsem z oblačili, širokokrajnim pokrivalom in senčniki. Fizično jo zaščitite z obleko, ki je gosto tkana, svetle barve in ki pokrije čim večjo površino telesa.
  • Preverjajte napovedi UV indeksa. Pri napovedi UV indeksa nad 3 je potrebno koži nuditi zaščito. Kadar je UV indeks nad 7 pa priporočamo izogibanje soncu, saj lahko povzroči hude opekline.
  • Kadar je naša senca krajša od našega telesa, je čas, da se premaknemo v senco.
  • Najboljša zaščita pred soncem v poletnih mesecih je izogibanje soncu med 10:00 in 17:00 uro.

Seveda to ne pomeni, da med tem časom ne smete iti ven, v kolikor drugače ne gre.

Pred šestim mesecem starosti dojenčku na kožo ne nanašajte sončne kreme. Od šestega meseca in vse do tretjega leta starosti se priporoča, da uporabljate takšno sončno kremo, ki ne vsebuje kemijskih snovi, ki absorbirajo sončne žarke.

Pri občutljivi otroški koži lahko pride do draženja ali celo do kontaktnega dermatitisa. Izberite takšno sončno kremo, ki sončne žarke odbija. Nanašajte jo na vsaki dve uri oziroma po vsakem kopanju. Uporabljajte zaščitno kremo z visokim zaščitnim faktorjem, ki blokira UVA in UVB žarke.

Odboj sončnih žarkov od peska in vode tudi lahko povzroči opekline. Če so tla prevroča, zaščitite občutljiva otroška stopala. Sicer priporočamo bosonogo hojo.

V Pedosani opažamo, da so otroci, kljub že znanim dejstvom o nevarnostih pretiranega izpostavljanja soncu, še vedno zunaj v najmočnejši vročini. Tudi če je otroška koža že lepo porjavela, še ne pomeni, da jih ne more opeči.

Temnenje oziroma obarvanost kože zaradi sonca namreč ni reakcija kože na nekaj prijetnega, temveč je znak, da je bila koža že poškodovana in so se v njej sprožili določeni obrambni mehanizmi. Vzemite na znanje, da nas sonce lahko opeče tudi v senci.

Kljub vsemu pa ima sonce ob zmernem izpostavljanju tudi pozitivne učinke. Vsi ga potrebujemo. Kako zelo dobro vpliva na naše počutje! Obdari nas z zelo pomembnim in potrebnim vitaminom D.

Vse našteto ne velja samo za otroke, ampak za vse nas. Zato bodimo zgled našim otrokom in ne pretiravajmo z izpostavljanjem soncu v času, ko je najbolj močno.

V Pedosani se ukvarjamo z gibalnim razvojem dojenčkov, za kar smo pripravili poseben online program Pedosanček z uporabnimi vsebinami, vajami in znanjem podprtim z več kot 10 let izkušenj.

Za več praktičnih nasvetov in ostalih najpomembnejših informacij ter strokovih napotkov si lahko pogledate naše online programe za dober gibalni razvoj vašega dojenčka, ki smo jih ustvarili za vse starše, ki potrebujejo dodatno samozavest pri ravnanju in gibanju z njihovim otrokom.

Programi so razviti pod mentorstvom nevrofizioterapevtke in združujejo vso uporabno znanje o kvalitetnem razvoju dojenčkov od rojstva do hoje.

Več o programih si lahko preberete TUKAJ.

 

 

Priporočila smo delno povzeli od dermatologinje mag. Metke Adamič, dr.med.