Gibalna sposobnost pri otrocih upada

Gibalna sposobnost pri otrocih upada

Številni strokovnjaki na področju gibalnega razvoja otrok opozarjajo, da zadnja leta, celo desetletje, zelo upada gibalna sposobnost otrok. V zadnjih dveh letih (predvsem zaradi epidemije) statistika kaže alarmantno stanje.

Gibalni razvoj

Gibalni razvoj se začne že pred rojstvom in je najbolj intenziven v otrokovih prvih letih življenja. Do sedmega leta pa je izjemnega pomena.

Za dober gibalni razvoj sta pomembna genetska zasnova in okolje, v katerem otrok živi. Ob gibanju se otrok uči, spoznava s svojim telesom, ponavlja in na svoj način osvaja gibalne vzorce in mejnike.  Ob gibanju se intenzivno razvijajo tudi možgani.

Tako otrok hkrati pridobiva na kognitivnem in čustvenem razvoju. Najboljša naložba v otrokov gibalni razvoj je vaš zgled. Če boste vi telesno aktivni in z njim preživljali prosti čas v naravi in gibanju, mu boste dali najboljšo možno popotnico za njegov celostni razvoj.

Skozi gibanje otrok spoznava svoje telo, okolico, občutek za ritem, ravnotežje, koordinacijo in pridobiva na fizični moči, kar je temelj za dobro telesno shemo. Aktivnosti naj bodo seveda primerne otrokovi starosti in sposobnosti, ki pa jo postopoma povečujte.

Na tak način se bo krepil in preizkušal, česa je že sposoben. Največje veselje bo pokazal, ko mu bo nekaj uspelo doseči samemu.

Otroku dovolite, da raziskuje

Otrok je že po naravi željan raziskovanja in gibanja. Dovolite mu, da raziskuje, se umaže, pade in okusi tudi neuspehe. Gibalne izkušnje zvišujejo prag bolečine.

Obvladovanje svojega telesa je osnova za dobro samopodobo! Ponudite mu športne pripomočke, ki so primerni njegovi razvojni stopnji. Pripomoček, ki ga v Pedosani priporočamo in ga lahko uporabljate tako doma v dnevni sobi kot zunaj na vrtu so Educo ploščice.

Razporedite mu jih po prostoru in naj po njih hodi (tako, da ne stopi mimo njih) ali se pomika po njih po vseh štirih. Nekaj primerov si lahko pogledate tudi na našem instagram profilu.

Za gradnjo dobre telesne sheme je pomembno, da se otrok giba koordinirano in uporablja celo svoje telo. Ob tem osvaja in ohranja telesno moč celega telesa. Saj se še spomnite, kako radi smo plezali po drevesih in drugih naravnih pripomočkih, kjer smo morali pokazati svojo spretnost tako v rokah, kot v nogah?

Žal današnji otroci nimajo enakih možnosti za naravno gibanje in pridobivanje gibalnih sposobnosti, kot smo jih imeli mi.

Vzroki za upad gibalnih sposobnosti otrok

  1. OKOLJE, v katerem živimo. Premajhna bivalna okolja, prevelika prometna ogroženost in pomanjkanje časa staršev. Starši ste pogosto preveč v skrbeh, kaj bi se otroku lahko pripetilo in mu zaradi pretirane varnosti ne dovolite, da bi se preizkušal v svojih spretnostih.
  2. PREMALO GIBANJA tekom preživljanja časa doma, v vrtcu in šoli.
  3. POMANJKANJE GIBANJA V NARAVI - Življenje in narava dela je vedno bolj v sedečem položaju. Kot družbena celota smo manj fizično aktivni, tako doma kot v delovnem okolju, in s tem slabše telesno pripravljeni. 
  4. "NE SME BOLETI", ne fizično in ne psihično. Današnji otroci niso navajeni izgubljati. Starši jih poskušate »zaščititi« pred bolečino poraza.
  5. VPLIVI SODOBNEGA ŽIVLJENJA - Vpliv socialnih omrežij in »vse mora izgledati čudovito«  ter premalo odmika od ponorelega sveta.
  6. POTREBE OTROK - Otrok ne potrebuje veliko, da je srečen. Največ kar potrebuje, je vaš čas in da mu omogočite, da se igra.
  7. POTREBE PO VTISIH - Otroci so lahko zelo utrujeni od izletov, potovanj in vožnje. Otroci so najraje doma ali na vrtu z lopatko, punčko ali avtomobilčkom v roki.

Ob zagotavljanju osnovnih potreb po gibanju bo vaš otrok srečen, samozavesten in spreten. Po sedmem letu starosti bo zamujen čas težko nadoknaditi.

Dokler je telo mlado, se razvija, krepi in lahko dela čudeže. Ko je enkrat prepozno in postane telo zakrčeno in togo, je zamujeno težje nadomestiti.