5 idej za preživljanje časa z družino med jesenskimi počitnicami

5 idej za preživljanje časa z družino med jesenskimi počitnicami

Pa so končno tu jesenske počitnice! Pri nas smo jih že komaj čakali, priznamo. Nekateri ste se odpravili na počitnice v tujino, drugi raziskujete Slovenijo, tretji pa ste se odločili, da proste dneve preživite doma, v krogu najbližjih.

Ne glede na to, kje ste, pa se vedno lahko potrudite, da skupaj kot družina preizkusite kakšno novo stvar, se povežete in ustvarite lepe spomine.

V zadnjih dveh letih je bilo sedenja za računalniki za starše in otroke dovolj, zato počitnice izkoristite za to, da se med seboj še bolj povežete in da skupaj preživite veliko kakovostnega časa. Za vas smo zato pripravili 5 idej, kako popestriti vaše dneve in povezati svojo družino. 

1. Odpravite se na potep in spoznajte lokalne znamenitosti

Spoznavanje domače kulture je lahko prav tako interesantno kot spoznavanje tuje. Če ste v tujini, si lahko na raznih spletnih straneh (tudi na strani AirBnb in Booking.com) ogledate, katere so tiste znamenitosti, ki jih ne gre spustiti med vašim obiskom.

Za lokalne znamenitosti v domačih krajih po Sloveniji si velikokrat ne vzamemo časa, da bi si jih ogledali. Pa je škoda, navsezadnje smo domačini in prav je, da poznamo našo zgodovino. Zabavna aktivnost za vso družino je lahko raziskovanje muzeja in spoznavanje lokalnih spomenikov ter arhitekture.

2. Pojdite na družinsko kolesarjenje

Aktivno preživljanje časa skupaj z otrokom dobro vpliva na njihov celostni razvoj. Dokazano je, da bodo otroci aktivnih in k športu naklonjenih staršev, tudi sami v prihodnosti raje izbirali športne aktivnosti za svoj hobi.

Družinsko kolesarjenje je gotovo ena izmed aktivnosti, za katero se odloča veliko mladih družin. Med počitnicami, ko imate na voljo več časa, pa lahko razmislite tudi o kakšni daljši turi, ne le kolesarjenju skozi sosesko ali kolesarski poti po mestu. Kaj vse Pedosana priporoča za vožnjo z otrokom na kolesu, preberite tu.

3. Izkoristite naravne danosti in se podajte na pohod

Zabava in šport gresta zlahka z roko v roki in Slovenija je polna hribov in gora. Poiščite pot, ki ustreza pripravljenosti vaše družine, si nataknite primerno obutev in pojdite raziskovat naravo. Če pa počitnice preživljate v tujini, šteje tudi pohod po mestu.

Preverite 50 dobrih predlogov za potep po Sloveniji, tudi spletni portal Kamzmulcem.si je dober naslov za navdih.

4.  Kuhajte in ustvarjajte skupaj

Pri kuhanju gre gotovo za kakovostno preživljanje skupnega časa. Urimo se v sodelovanju in skupaj se navdušujemo nad poznanimi in novimi okusi. Veliko je tudi priložnosti za izmenjavo mnenj in pogovor, zato le pogumno!

Narežite zelenjavo in skuhajte toplo juho, vzemite si čas in pripravite špagete po pravem italijanskem receptu ali se posladkajte z domačimi piškoti. Bodite pozorni, da so v pripravo hrane in kuho vključeni vsi družinski člani. Pa dober tek!

Noč čarovnic (31. oktober) je pred vrati in za tiste z več ustvarjalne žilice je to krasna priložnost, da skupaj s svojimi otroki izrezljate in pobarvate bučo. Pa ni treba, da je samo ena, saj je postopek zelo zabaven.

Na spletnem portalu Kamzmulcem so objavili tudi video , ki prikazuje, kako se lotiti izdelave čisto svoje »strašne« buče.

5. Privoščite si družinski filmski maraton

Počitnice se namenjene temu, da se odklopimo od raznovrstnih obveznosti vsakdana in brezskrbno uživamo v družbi svoje družine. Filmski maraton je zagotovo nekaj, kar si večina staršev normalno težko privošči, zato med počitnicami le izkoristimo čas za sproščujoč filmski večer v družbi najdražjih.

Brez slabe vesti se s svojimi starejšimi otroki lahko podate na vznemirljive filmske dogodivščine, polne napetih trenutkov in zanimivih preobratov.

Veseli bomo, če nam sporočite, ali ste pri vas doma preizkusili kakšno izmed naštetih idej. Javite pa se nam lahko tudi s svojimi predlogi, ki bi jih radi delili drugi starši. Pišite nam na: pedosana@pedosana.com