Z otrokom na kolesu

Aktivno preživet čas skupaj z otrokom dobro vpliva na celosten razvoj. Aktivni starši smo zgled svojemu otroku in dokazano je, da bodo otroci aktivnih in k športu naklonjenih staršev, tudi sami raje izbirali športne aktivnosti za svoj hobi.

Vožnja s kolesom, skupaj z otrokom, je ena izmed aktivnosti, za katero se odloča veliko mladih družin. Dokler se otrok ne vozi sam, so sopotniki svojih staršev. Najpogostejše vprašanje, ki ga ob tem v Pedosani slišimo je: »Kdaj lahko začnemo voziti dojenčka v stolčku za na kolo?«

Naše priporočilo je, da počakajo na gibalni razvoj pri dojenčku do te mere, da dojenček doseže razvojno stopnjo odriva z iztegnjenimi rokami nazaj z odprtimi dlanmi - ko je na trebuhu, se premika po trebuhu levo in desno, se postavlja na vse 4 okončine (dlani in kolena) oziroma se samostojno usede (s pomočjo opore rok samostojno in stabilno sedi). V tem obdobju je dojenček že tako dobro »organiziran« v predelu trupa, da lahko med vožnjo s kolesom sodeluje, lovi ravnotežje ter si popravlja položaj. Pred tem vožnjo dojenčka v stolčku na kolesu odsvetujemo.

Preden se odločite za nakup primernega stolčka za na kolo, razmislite o tem, kaj bo za vas in vašega otroka najbolj udobno. Kam lahko namestite stolček na vašem kolesu in kje bo za oba najbolj varno. 

1. Ko se dojenček/otrok vozi spredaj in gleda vas

Prva možnost - sedež spredaj obrnjen v nasprotni smeri vožnje - je primerna za otroke težke največ 15 kg, kar ustreza starosti do treh ali štirih let. Ob takšnem načinu pritrditve sedeža velja upoštevati, da se močno poslabšajo vozne lastnosti kolesa, saj dodatna teža nad krmilom vpliva na okretnost. Hkrati tako nameščen sedež oziroma otrok ovira pogled kolesarja naprej.Ko

2. Ko se dojenček/otrok vozi spredaj in gleda naprej

Druga možnost je namestitev v smer vožnje obrnjenega sedeža za krmilo oziroma med krmilo in sedež kolesarja. Tudi takšna možnost je primerna za otroke do 15 kg oziroma do starosti treh ali štirih let. Otroci v tem primeru gledajo naprej, kar jim praviloma bolj ugaja kot nazaj, mora pa zato kolesar poganjati pedale z bolj razširjenimi nogami, kar je na daljših poteh neudobno.

3. Ko se dojenček/otrok vozi zadaj za voznikom

Tretja možnost je namestitev sedeža zadaj, torej za sedež voznika. Takšna možnost je najprimernejša tudi za otroke, ki so malce težji (in starejši), torej do 25 kg. Otroci so v tem primeru bolje zaščiteni pred slabim vremenom, hkrati pa pri padcu voznik ne more pasti na otroka. Voznik ima tudi več prostora za gibanje, zadaj nameščen sedež pa na vozne lastnosti vpliva bistveno manj kot sedež spredaj.

Pri nakupu in odločanju pri izbiri pravega sedeža za vas in vašega otroka upoštevajte starost in težo otroka. Preverite kvaliteto sedeža. Otroški sedež mora imeti čvrsto in kakovostno zasnovan sistem varnostnih pasov – najbolj varen je pet - točkovni sistem pripenjanja, ki mora biti izdelan tako, da ga otrok ne more sam odpeti. Mora imeti tudi možnost podaljševanja trakov. Sedalna površina naj bo strukturirana oziroma izdelana tako, da skupaj z varnostnim pasom prepreči, da bi otrok ob močnem zaviranju ali trku zdrsnil naprej. Sedalni del naj bo anatomsko oblikovan (medenica naj bo v nevtralnem položaju). Dober sedež mora imeti počivalnike za noge in varnostne zaponke, da preprečimo možnost, da bi noge zašle med kolesne špice. Noge naj počivajo tako, da so kolena pokrčena za 90 stopinj in stopala v celoti na počivalnikih. Sedež mora imeti tudi počivalnike za roke. Zelo priporočljivo je, da ima sedež možnost prilagajanja naklona naslonjalnega dela, da otroka lahko spustimo nižje - v pol ležeč položaj, v primeru da zaspi.

4. Kaj pa kolesarska prikolica?

Posebne prikolice oziroma priklopniki za kolesa postajajo vse bolj priljubljeni tudi pri nas. Kot način prevoza otrok ponujajo številne prednosti pred otroškimi sedeži. Prikolice so varnejše; otrok sedi bližje tlom, prikolica pa je stabilna in se le težko prevrne – pogosto ostane na tleh tudi, če voznik s kolesom pade. Prikolica tudi precej manj vpliva na vozne lastnosti kolesa. Hkrati otroku ponuja več prostora; prikolice so lahko enojne ali dvojne za prevoz dveh otrok hkrati, ali pa enega otroka in še nekaj dodatne prtljage.

So pa prikolice nekoliko dražje od otroških sedežev in zahtevajo tudi več prostora – tako na cesti kot pri shranjevanju v kolesarnicah ali garažah.

Splošno in skupno pravilo za vse pripomočke je, da naj ima dojenček/otrok vedno na glavi čelado.

Naj bo izbira pripomočka za vožnjo s kolesom vaša. Zaradi prihoda dojenčka vam ni potrebno povsem spremeniti vaš način življenja. Lahko ga le prilagodite in vsi skupaj uživate.

Povzeto iz prispevka AMZS (1.1.2016)