Žoga: pripomoček za celostni razvoj otroka

Žoga: pripomoček za celostni razvoj otroka

Žoga je pripomoček, katerega se lahko otrok - ob prvih poskusih igranja z njo - tudi prestraši. Za igranje in lovljenje žoge mora imeti dojenček in kasneje otrok dobro razvito vidno - zaznavno sposobnost.

Kako bo otrok kasneje spreten z žogo, je zelo odvisno od razvoja pred tem. Če katero od spodaj naštetih sposobnosti slabše razvije, to vpliva na slabši razvoj naslednje. Vidno-gibalna koordinacija je sposobnost izvedbe aktivnosti med videnim in gibanjem delov telesa.

Razvoj vida od rojstva do 2. leta starosti

1. Razvoj vida od rojstva do tretjega meseca starosti

Vid se pri novorojenčkih intenzivno ravija v prvih mesecih življenja. Po rojstvu novorojenček loči zgolj svetlobo od teme. Predmet ali obraz dobro vidi na razdalji 25-ih centimetrov, zato je pomembno, da se mu na tej razdalji približate in se z njim pogovarjate. Poskusite ujeti njegov očesni stik. S kontrastnimi vzorci ga vodite, da bi s pogledom sledil in ob tem poskušal obrniti glavo levo in desno.

2. Razvoj vida od tretjega do petega meseca starosti

Po tretjem mesecu začne dojenček zaznavati grobe poteze obraza na razdalji enega metra. Do petega meseca starosti razvije globinsko zaznavanje osebe ali predmeta na razdalji enega metra.

3. Razvoj vida od petega meseca do osmega meseca starosti

Ostrina vida se v tem obdobju izboljšuje in zaradi tega tudi bolje zaznava globino prostora na večji razdalji. V povprečju osmega meseca dojenčki skobacajo (to je gibanje po dlaneh in kolenih). Kobacanje je izjemno pomembna razvojno gibalna faza, saj vpliva na razvoj koordinacije vida in telesa. V tem obdobju dojenček prepozna razdaljo drugih predmetov od sebe in se nauči izogniti trčenju in padcu v globino.

4. Razvoj vida od desetega meseca do 2. leta starosti

Pri desetih mesecih dojenček že dobro globinsko vidi in je sposoben koordinirati gibe rok skupaj z globinskim vidom ter zgrabiti predmet. Do drugega leta starosti to sposobnost dobro razvije. Vid in ostrina se razvijata vse do 6. leta starosti.

Za zaznavno gibalno sposobnost je izjemno pomembna vidno gibalna koordinacija. Koordinacija med očesom in roko nam omogoča, da si sliko zapomnimo in se primerno odzovemo.

Dober primer je lovljenje žoge. Znati moramo presoditi razdaljo in velikost žoge, še preden jo ulovimo, za kar je pomembna tudi fino-motorična spretnost. Otrokom, ki imajo težave na tem področju, se pogosto pojavijo tudi težave pri risanju, branju, pisanju ter se med tem hitreje utrudijo.

Pred lovljenjem žoge se bo dojenček in kasneje otrok najprej spoznaval z žogo tako, da se bo z njo igral, jo dvignil v naročje in jo poskušal podati drugemu, jo kotalil po prostoru in se ob njej premikal. Vse to zelo dobro vpliva na razvoj fine motorike.

Kakšno žogo naj izberem?

  • Velikost žoge prilagodite starosti in razvojni stopnji otroka. Nenapisano pravilo je, da izberite takšno žogo, ki nima večjega premera od premera otrokovega prsnega koša.
  • Manjši kot je otrok, mehkejša naj bo, da jo bo lažje prijel. V poletnih mesecih je zelo praktična napihljiva žoga, saj jo lahko imate vedno s seboj.
  • Ponudite mu tako večje kot manjše žoge, da se bo učil metanja z obema rokama, kot tudi z eno.
  • V notranjih prostorih ga naučite, da lahko uporablja le manjše in mehke žoge in samo zunaj žoge za nogomet, odbojko, košarko,...
  • Velika (gimnastična) žoga je lahko namenjena izvajanju vaj za ravnotežje in stabilizacijo. Ko so otroci malo večji, se radi na njih igrajo tako, da se kotalijo čez in osvajajo prestreznostne reakcije (lovljenje na roke).

Kako naj se otrok z žogo igra?

  • V obdobju dojenčka, ko že kobaca, ga z žogo spodbujajte, da bi ji sledil s premikanjem okrog njegove osi (v sedečem in stoječem položaju) ter šel za njo po prostoru preko ovir.
  • Ko dojenček/otrok že hodi, naj jo kotali pred sabo in ob njej hodi. Večji otrok naj jo kotali po vijugasti črti (narisani ali po položeni vrvi).
  • Vrtenje okrog žoge: Izberite večjo žogo. Otrok naj se z eno roko drži žoge in se sprehodi okrog nje. Premikanje naj bo vedno hitrejše.
  • Metanje žoge in lovljenje: Ni večjega veselja pri otroku, če se igrate z njim. Pri manjšem otroku se usedite nasproti njega in si podajajta žogo. Z večjim otrokom pa intenzivnost podajanja in lovljenja žoge stopnjujte tako v razdalji kot hitrosti.
  • Odbijanje žoge ob steno: Ob tem se bo otrok naučil intenzivnosti meta in s tem povezanega odboja ter lovljenja žoge.

Pri nakupu žog bodite pozorni na kakovosten material in odbojnost žoge, ki je v našem primeru tudi zaželjena. Pri nas uporabljamo žoge blagovne znamke Gymnic, ki jih proizvaja družinsko podjetje v Italiji.

Narejene so iz kakovostnega OVC materiala z 1 leto garancije na tovorniške napake. Večino Gymnic produktov je registriranih kot medicinski pripomoček. Generalni uvoznik za Slovenijo je Vita Center Naklo.