3 namigi za opremljanje otroške sobe

3 namigi za opremljanje otroške sobe

Bodoča mamica in očka, ki pričakujeta njun največji zaklad, novega družinskega člana, med drugim razmišljata tudi o opremljanju sobe zanj. Razmišljata o novem pohištvu, barvata stene in drugače prilagajata dom novemu družinskemu članu.

Mamica tik pred porodom gnezdi. To pomeni, da želi vse pripraviti za čas, ko se bo z dojenčkom vrnila iz porodnišnice. Opere vsa oblačila, jih zlika, zloži v omare in predale ter poskrbi za vse tisto, kar meni, da bo potrebovala ob prihodu domov iz porodnišnice, z malo štručko v naročju.

Na gibalni razvoj dojenčka lahko dobro vplivate tudi s tem, da njegovo sobo opremite in pripravite tako, da bo imel v njej dobre pogoje za celostni razvoj. Radi bi vas spomnili le na nekaj ključnih elementov, na katere mogoče ob opremljanju sobe sami ne bi pomislili. 

1. Barva sten v sobi

Ne glede na spol vašega dojenčka vam priporočamo, da stene raje pobarvate s kontrastnimi barvami in liki, ne zgolj v roza ali modri barvi. Barvni kontrasti pozitivno vplivajo na kognitivni razvoj dojenčka.

V prvih mesecih življenja se dojenček prilagaja okolju v katerem živi. Vsak dan bo bolje zaznaval svet okoli sebe in več komuniciral z okoljem, v katerem bo. Kontrastni liki bodo tisti, ki bodo pritegnili njegovo pozornost in pritegnili / ustavili njegov - včasih begajoč - pogled.

Kognitivni razvoj se razvija na naraven način in postopoma. Največja spodbuda za dober kognitivni razvoj boste ravno vi, bodoči starši. Zato komunicirajte z njim na način, da ujamete njegov očesni stik in se pogovarjate z njim na razdalji približno 30 centimetrov (na tej razdalji vas bo še dobro videl).

S kontrastnimi liki, ki mu jih kažite v priporočljivi razdalji, ga boste spodbudili, da bi  premikal glavo levo in desno, ko bo ležal na hrbtu ali bil na trebuhu. V prvem letu življenja je kognitivni razvoj najbolj intenziven in se razvija vzporedno z gibalnim razvojem, zato je pomembno, da je dojenček slišan, ljubljen in ima za to dobre pogoje.

2. Blazina za na tla

Gibalni razvoj je najbolj intenziven v prvem letu življenja. V tem obdobju se dojenček razvije iz popolnoma nemočnega bitjeca v lahko že samostojno hodečega malčka. Za dober gibalni razvoj mora imeti dojenček veliko priložnosti se gibati in na tak način spoznavati svoje telo.

Ni dobro, da je ob prvih poskusih in osvajanju gibalnih vzorcev omejen s pripomočki (počivalnik, lupinica, stajica), ki mu onemogočajo gibanje. Najboljši pripomoček za gibalni razvoj je kvalitetna blazina za na tla.

Priporočamo vam blazino, ki naj bo debela vsaj 1 cm (da pri prvih gibalnih poskusih ublaži udarce), nedrseča in iz kvalitetnih materialov. Dojenčka odlagajte na blazino čim prej po rojstvu oziroma vse od trenutka, ko je že več buden.

Odlagajte ga v različne položaje in bodite ob njem. Postopoma podaljšujte čas, ki ga dojenček preživi na blazini, saj to izjemno dobro vpliva na njegov gibalni razvoj. Blazina, ki je drseča, lahko dojenčka pri gibalnem razvoju ovira, saj mu zaradi drsenja onemogoča dobre odrive od podlage.

3. Previjalna podloga

Previjalna miza in podloga sta ob oziroma že pred rojstvom dojenčka eni prvih novih elementov vašega doma. Priporočamo vam, da izberete takšno pohištvo, ki ima pod previjalno desko predale, da boste imeli ob previjanju in preoblačenju dojenčka vse pri roki.

Z vidika gibalnega razvoja je pomembno tudi, kakšno previjalno podlogo izberete. Ob vsakodnevni rutini, kot je previjanje in preoblačenje dojenčka je pomembno, kakšne vzorce gibanja dojenčku ob tem dajete, za te pa mora imeti dovolj prostora, tudi na previjalni podlogi.

Ustrezno rokovanje dojenčka tudi ob tem je pomembno, saj mu pokažete, kako se bo – ko bo zmogel - premaknil sam. Dojenčka boste premikali z ustrezno podporo medenice in telesa in ga obračali iz boka na bok ter tudi na trebuh.

Ob vseh teh premikih boste potrebovali zadostno površino previjalne podloge, zato vam priporočamo, da izberete širšo in brez ob-strani-privzdignjenih robov. Previjalna blazina, ki ima ob strani privzdignjene robove je običajno ožja in zato včasih onemogoča obračanje dojenčka levo in desno, sploh ko je dojenček že večji.

Zaradi varnosti na previjalni mizi nikoli ne puščajte dojenčka samega!

Draga bodoča starša, naj bo opremljanje sobe en velik užitek, vama obema. Uživajta v trenutkih pričakovanja vajinega največjega zaklada. Vam, bodoča mamica, pa želimo prijetno porodno izkušnjo ter vse dobro.