Slinjenje dojenčka: povezano je lahko z gibalnim razvojem

Slinjenje dojenčka: povezano je lahko z gibalnim razvojem

Slinjenje dojenčkov ni nič posebnega. To je del njihovega razvoja. Do šestega meseca starosti je slinjenje normalno in ga pogosto lahko povezujemo z izraščanjem zob. Povezano je tudi z razvojem, saj se dojenčki do te starosti učijo požirati in imeti zaprta usta.

Če pa se slinjenje nadaljuje še po šestem mesecu in ima dojenček hkrati težave s sprejemanjem goste hrane; se mu ob požiranju zaleti, ne sprejema drugačne strukture hrane kot zmleto - takrat pa to že lahko povezujemo z odstopanjem v gibalnem razvoju.

1. KDAJ PRIDE DO TEŽAVE

Do te težave lahko pride zaradi neusklajene mišične moči med trebušno in hrbtno stranjo dojenčkovega telesa. Seveda je slinjenje lahko tudi kasneje (po šestem mesecu) povezano z rastjo zob. Vendar pa takrat praviloma že zmorejo “kontrolirati slino” in zapirati usta.

Odprta usta in težave z ustno zaporo so lahko del celostnega ekstenzijskega vzorca (Finnie, 1997). Vzroki za težave z ustnično zaporo so lahko tudi nizek mišični tonus orofacialnega področja (ustnice in nebo), zmanjšana moč in funkcija lic, nestabilnost čeljustnega sklepa, protruzija jezika (McCurtin, 1997) – tj. štrlenje, izbočenje navzpred ali vstran.

Gibalni razvoj dojenčka torej lahko zelo vpliva na to, ali se dojenček slini in kako sprejema gosto hrano. Ob usklajeni mišični moči se dojenček razvija v vse smeri enakomerno, zato njegov razvoj poteka nemoteno. Če dojenčka ob gibalnem razvoju omejuje ekstenzijski vzorec (tj. zategovanje telesa in glave nazaj), težje žveči in zapira usta. Le-to pa zelo vpliva na razvoj spodnje čeljusti in s tem povezanim kasnejšim razvojem govora, branja in pisanja.

2. KAKO LAHKO TEŽAVO PREPREČIMO

Da do tovrstnih težav ne pride je izjemno pomembno, kako se dojenček gibalno razvija v prvem letu življenja in tudi kasneje. Ob rojstvu mu je potrebno nuditi ustrezno rokovanje in ogromno priložnosti, da je lahko na tleh, na nedrseči in oblazinjeni podlagi.

Priporočamo vam, da uporabljate počivalnike in druge podobne pripomočke, ki dojenčka pri gibalnem razvoju ovirajo, zelo zmerno oziroma čim manj. Svoje telo mora razvijati ob nešteto ponovitvah, različnih gibalnih vzorcih in izkušnjah – na tleh. Ob tem se dojenček krepi, spoznava svoje telo in razvije svoj potencial, ki ga je prinesel na svet.

V kolikor pri vašem dojenčku opazite kakršnakoli odstopanja od normalnega razvoja, vam svetujemo, da se oglasite pri nas v Pedosani na razvojni obravnavi ali se pogovorite z vašim pediatrom.