Skakanje po lužah: za otroka je to dobro

Skakanje po lužah: za otroka je to dobro

Vreme res ni razlog, zakaj ne bi šli z otrokom ven in uživali zunaj, kljub dežju ali mrazu. Otrok naj bo toplo oblečen v oblačilih, ki ne prepuščajo vode. Če se otrok premoči, ga je potrebno preobleči ali se vrniti nazaj v topel dom. V Pedosani se držimo reka: "Ni slabega vremena, je samo slaba oprema" :).

Ali kdo pozna otroka, ki ne bi želel skakati po lužah? Otrok je presrečen, če lahko skače. Žal pa vse pogosteje slišimo in vidimo starše, ki otroku ne dovolijo skakati po lužah, češ da se bo umazal. Otrok ima potrebo po tem, da bi skakal po luži in tudi blatu, plezal po drevesih, izdeloval "potičke" iz peska itd. S tem, ko raziskuje svet okrog sebe, stimulira razvoj svojih kognitivnih sposobnosti.

O tem, kako gibanje vpliva na razvoj mišic in kosti mislimo, da ne potrebujemo izgubljati besed. Za dober razvoj je nujno, da otrok zbira informacije - na podlagi izkušenj in doživljanj. Bistvo inteligence je ravno v obdelovanju in povezovanju informacij.  Zaradi izkušenj (slabih in dobrih), se kasneje v odrasli dobi znamo dobro prilagajati razmeram, v katerih živimo ter lažje preskakujemo ovire, ki jih srečamo na poti.

Ljudje smo izjemni v tem, kako se znamo prilagajati okolju, v katerem živimo. Že Nikola Tesla je govoril, da smo ljudje produkt stoletij neprestanega prilagajanja. Od vsakega posameznika in njegovih staršev pa je odvisno, kako dobro bo opremljen z izkušnjami, ki jih bo začel pridobivati že v otroštvu.

Starši smo svojemu otroku najboljši zgled. Če smo sami športno aktivni, bo aktiven tudi otrok, saj bomo v prosti čas vključevali športne aktivnosti in gibanje na prostem. Gibanje, ki se ga naučimo kot otroci, nam ostane kot naložba za celo življenje.

Naredimo temelj, na katerem gradimo do konca življenja. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, za otroke mlajše od petih let, do tri ure na dan gibanja. Gibanje naj bo v obliki igre in naj se čas sešteva preko celega dneva.

Dragi starši, če le lahko, peljite otroka ven prav vsak dan, vse dokler ne bo šel sam. Naj vzljubi biti v naravi, saj bo kasneje tako tudi sam čutil potrebo po aktivnosti. Razumemo vas, da je težko usklajevati službene obveznosti in prosti čas, pa vendar je čas posvečen otroku nenadomestljiv.

Ob pogoju, da je zanj varno, mu dovolite, da je umazan, da pleza po drevesih, se premika po tleh – čim več tudi po kolenih in dlaneh, se valja po travi,...  Še najbolj vesel pa bo, če se mu boste ob teh norčijah pridružili tudi vi.

Ste ravno v fazi nakupa oblačil in obutve za deževne dni? Obiščite spletno trgovino Mali zakladi, kjer vas čakajo prikupni dežni plaščki, pajaci in škorenjčki, ki bodo poskrbeli za popolno popestritev v sivih deževnih dnevih.