Plavanje dojenčkov in malčkov: najbolje je brez pripomočkov

Plavanje dojenčkov in malčkov: najbolje je brez pripomočkov

Juhu, poletje je tu! Vsi komaj čakamo, da bomo odšli na počitnice, zamenjali okolje in bili s tistimi, ki jih imamo najraje. Za tiste, ki boste izbrali možnost za oddih potovanje na morje in se tja odpravili z majhnim otrokom, smo pripravili koristne nasvete o tem, katere pripomočke za na plažo - z vidika gibalnega razvoja - izbrati in katere ne.

Staršem se pogosto poraja vprašanje, kateri je najboljši možen pripomoček za otroka za v vodo. V Pedosani smo mnenja, da je najbolje kar brez njih. Zakaj?

Kako otroka navadimo na vodo?

Za dojenčke in manjše otroke, ki se prvič srečujejo s kopanjem v morju, je voda nekaj novega in lahko ob tem reagirajo zelo različno. Nekateri bodo navdušeno čofotali v vodi, spet drugi se bodo ustrašili in ob stiku z vodo zato jokali.

Zato vam svetujemo, da vašega otroka navajate na vodo tako, da je v vašem naročju, kjer se počuti najbolj varno. Preko igre in na nežen način mu pokažite, da je voda del nas in kako zelo prijetno se je kopati. Zavedati se morate, da je lahko dojenček / otrok vajen vode le od doma, kjer je voda topla. Zato ne pričakujte, da bo takoj veselo čofotal in plaval z vami.

Bolj kot samo plavanje je pomembno, da se otrok vode ne ustraši. Manjši kot je otrok, bolj morate biti pri prvih poskusih privajanja na vodo previdni. Čofotajte z njim ob robu morja, naj začuti vodo z nežnim valovanjem čez njegove noge, nežno ga polivajte z vodo tudi po telesu.

Če bo pokazal zanimanje za več, ga z zibanjem po vodi postopoma spuščajte nižje. Držite ga v predelu prsnega koša in preko medenice. Dober prijem je pomemben in pazite, da njegova drža ne bo sključena in hrbet usločen. Podpirajte mu trup in pustite, da bo imel roke proste. Naj bo igrivo in zabavno.

Če boste otroku prikazali plavanje na tak način, mu bo ob tem prijetno in se vode ne bo bal. Če se le da, se z otrokom v vodi zabavajta oba starša – tudi na način, da si ga podajata. Pri tem bo otrok zelo užival in postopoma okusil tudi nežen potop.

Otroka tudi potopimo

Ja, v Pedosani smo za to, da otroka tudi potopite. Voda mu mora iti tudi čez oči, saj brez tega v vodi (prej ali slej) skoraj ne gre. Da bo zagotovo zadržal dih in vode ne bodo vdihnil, zadostuje že nežeh pih v njegov obraz. Tako zapre vse dihalne poti in je na potop pripravljen.

Da voda ni noben "bav bav#, ga lahko navajate že doma - ob vsakodnevni rutini med kopanjem ali tuširanjem. Že dojenčku potopite ušesa pod vodo in ga s svežo vodo iz pipe polivajte po obrazu. Primite ga v tak položaj, da ima zgornji del telesa privzdignjen. Z nežnim polivanjem sveže vode po čelu se bo postopoma navajal, da gre lahko voda tudi čez oči.

Ko se otrok navadi na vodo in želi plavati, mu ponudite tak pripomoček, ki mu bo omogočal najboljši možen položaj za plavanje (pol ležeč položaj telesa in prosti roki). Pred drugim letom starosti vam svetujemo, da ne uporabljate nobenih pripomočkov. Ko pa bo čas za njihovo uporabo, vam svetujemo slednje.

Pripomočki za plavanje

Pripomoček, ki je po našem mnenju najbolj primeren je "črv", "špaget" oziroma plavalna tuba. To je pripomoček, ki zagotovi najboljši možen položaj otroka v vodi. Za začetek učenja plavanja z njim priporočamo uporabo dveh črvov (podpora prsnega dela in medenice).

Pripomoček, ki ga prav tako priporočamo in je z vidika varnosti tudi zelo primeren je plavalni jopič za otroke. Nujno ga namestite otroku, če greste z njim na plovilo. Na sebi naj ga ima vse čas plovbe. Tudi sicer je plavalni jopič zelo dober pripomoček, če si želite skupaj z njim malo zaplavati, saj mu omogoča popolno varnost in hkrati dober položaj v vodi.

Pripomočki, ki po našem mnenju niso najbolj primerni so:

  • Fredov obroč
    Fredov obroč, še posebej za dojenčke z nižjim mišičnim tonusom, za plavanje ni najbolj primerna izbira. V teh obročih dojenčki nimajo nobene opore pod medenico, od katere bi se lahko vzravnali. Problematično je tudi, kako roke visijo čez obroč. Ramenski obroč je »zategnjen« nazaj in sili njihove roke nazaj in ne naprej, kar pri plavanju iščemo.
  • Obroč
    Ni primeren, saj otroku ne omogoča takšnega položaja telesa, da bi bil nagnjen naprej. Otrok je v popolnoma pokončnem položaju z zategnjenimi rokami čez obroč.
  • Rokavčki
    Podobno kot pri obroču, niso primerni zaradi premalo spodbud, da bi imel otrok primeren položaj. Omejujejo gibanje rok. Vendar so še vedno bolj primerni kot obroč.
  • Plavut (morskega psa)
    Pri temu pripomočku opažamo, da večina otrok glavo preveč izteguje nazaj. Če položimo na hrbet nekaj, kar naravno tja ne sodi in smo poleg tega v vodi, avtomatsko dvignemo glavo, saj bi posledično glava pristala v vodi. Otroci s tem pripomočkom počno ravno to. Kasneje, tik pred samostojnim plavanjem, ko ima otrok že občutek za položaj telesa v vodi, je bolj primeren.

Če se boste vseeno odločili uporabiti omenjene pripomočke pri manjšem otroku, naj bo to le za kratek čas - da tudi vi lahko, skupaj z njimi, malo zaplavate.

V vsakem primeru vam želimo obilo užitkov ob čofotanju!