Ideje za igro doma - ravnotežna deska Kinderboard

RAVNOTEŽJE

Ravnotežje se razvija že pred rojstvom in vse do šestega leta starosti. Ravnotežje je zmožnost ohranjanja oziroma vzpostavljanja stabilnega položaja telesa v prostoru.

Ob rojstvu je novorojenček popolnoma nemočen in odvisen od tistega, ki zanj skrbi. Po rojstvu se spozna z vplivom gravitacije in se začne z njo »boriti« - s prvimi poskusi samostojnega gibanja. S poskusi in ponavljanjem razvija koordinacijo gibanja, stabilizacijo, moč in ravnotežje. V povprečju 14-ih mesecev se razvije v samostojno hodečega malčka. Razvoj ravnotežja je eden od ključnih pogojev, da lahko malček samostojno zakoraka v svet po majhni površini svojih stopal.

Poznamo dve vrsti ravnotežja in sicer statično ravnotežje (ohranjanje ravnotežja v mirovanju) in dinamično ravnotežje (ohranjanje ravnotežja v gibanju). Na razvoj ravnotežja imajo velik vpliv tudi čutila (vestibularni aparat, vid, sluh,...), ki pošiljajo informacije iz okolja v center za ravnotežje, ki se nahaja v malih možganih. Ohranjanje ravnotežja v gibanju, ko na nas vplivajo različne sile, je tekom gibalnega razvoja še toliko večji izziv. Ob osvajanju ravnotežja si manjši otroci pogosto pomagajo loviti ravnotežje z odročenjem rok in znižanjem težišča.

Najnovejše raziskave kažejo, da je ključno obdobje za nadzor drže med tretjim in sedmim letom starosti. V tem obdobju se razvija senzorično povezovalna zmogljivost. Za razvoj ravnotežja je izjemno pomembna igra v predšolskem obdobju, saj med njo otroci mimogrede izvajajo vaje ter razvijajo svoje sposobnosti.

Dobro ravnotežje bo otrok razvil sam, v domačem okolju, če bo imel priložnost za to. V pomoč ste mu lahko tudi starši. Igrajte se z njim na način, da vas posnema ob hoji vstran (hoja velikana), med gibanjem po vseh štirih v plitki vodi, ob hoji po zaviti vrvi na tleh, tako da ne stopite vstran ipd. Odličen pripomoček za igro doma je tudi ravnotežna deska Kinderboard.

5 PEDOSANINIH IDEJ, KAKO SI DOMA POPESTRITI DNEVE Z RAVNOTEŽNO DESKO KINDERBOARD

Ravnotežna deska Kinderboard bo vašim malčkom omogočila zabavno in aktivno preživljanje prostega časa ter krepitev motoričnih sposobnosti.

 1. Uporabite jo lahko kot del poligona. Izmislite si igro na primer »Reši živali pred deročo reko«. Izberite 3-5 otrokovih najljubših živali ali poljubnih igrač in jih položite v košaro. S samolepilnim trakom označite pot, po kateri bo otrok moral živali eno po eno odnesti nazaj domov. Pot (ravna črta) naj vodi do "mostu - deske"; ki bo vašega malčka popeljala čez deročo reko, skozi predor (tunel) vse do varnega zavetja doma (šotor). Igra se zaključi, ko so vse živali v šotoru.
 2. Ko se približuje zima, lahko tudi v zavetju vašega doma pričarate pravo zimsko vzdušje. Oblecite se v deskarja na snegu, hop na desko in se pretvarjajte, da se spuščate po zasneženih belih strminah. V poletnem času pa naj deska predstavlja surf ali ladjo, ki pluje po valovitem morju.
 3. Deska lahko služi kot tobogan, po katerem se lahko spuščajo že kobacači. Uporabite razne škatle/tabureje in nenazadnje tudi desko. Iz omenjenih pripomočkov ustvarite stopnice, po katerih se bo vaš malček povzpel na kavč. Desko nato naslonite na rob kavča in ga spodbudite, da se spusti po toboganu navzdol (mlajši naj se uležejo na trebuh, starejši pa se lahko spuščajo navzdol po riti).
 4. Desko lahko uporabite namesto stola. Ob tem bodite pozorni, da otrok podlago doseže s celimi stopali, noge pa so ob tem v kolenih pokrčene pod kotom 90 stopinj. Usedite se pred njega in mu preberite pravljico. Spodbujajte ga k vzravnani drži tako, da sega za igračo, ki mu jo ponujate levo, desno, pred njega in navzgor.
 5. Deska vam lahko služi tudi kot predor za otroški vlakec, nadvoz za avtomobilčke, zibelka za punčke, oder za otroško predstavo in še in še.

   

   


  In ne pozabite. Otroška domišljija ne pozna meja. Pustite jim, da sami iznajdejo različne načine za uporabo deske. Presenečeni boste nad njihovimi idejami!