Dojenčki se razvijajo in rastejo tudi v

Dojenčki se razvijajo in rastejo tudi v "korona času"

Trenutna situacija pri nas in v svetu ni nič kaj spodbudna. Prisoten je strah o virusu, ki lahko prizadene nas ali naše bližnje. Poskušamo živeti z njim, čeprav se je vse spremenilo. Ni več sproščenosti, toplega objema, druženja, potovanj… 

Pozitivna stran “Korona obdobja” je v tem, da bo menda še več dojenčkov :). Zelo vesele smo bile, ko so nam starši na urah z veseljem pripovedovali o tem, kako so bili veliko skupaj in izkoristili ta čas za družino. 

Žal pa opažamo vedno več prestrašenih in negotovih mladih mamic, ki ne vedo, kaj naj naredijo, da bi bilo za njih in njihovega dojenčka najbolje. Zavedajo se, da dojenček raste in se razvija ne glede na situacijo doma in po svetu. Njegovega razvoja in odraščanja ne moremo ustaviti. Potrebujejo pomoč, da bi bile samozavestnejše ob usmerjanju njihovega dojenčka v dober gibalni razvoj.

V Pedosani srčno upamo, da bomo čimprej zaživeli kot pred marcem 2020. Do takrat pa vam svetujemo, da izkoristite čas skupaj z vašim dojenčkom na način, ki vi mislite, da je pravi. Zdrava kmečka pamet nas običajno ne izda. Ob njem bodite karseda sproščeni in se veselite vsakega dne, ki ga boste preživeli skupaj. Čim prej po rojstvu že odlagajte dojenčka na tla, na blazino in bodite z njim raje na tleh. Ne imejte ob tem slabe vesti, saj se bo dober gibalni razvoj zgodil ravno tam. Poskušajte ga voditi iz položaja v položaj, da bo pridobival na izkušnjah gibanja in osvajanja različnih položajev. S ponavljanjem se bo učil in krepil. Ne uporabljajte prepogosto pripomočkov, ki bi ga ovirali pri gibanju (počivalnik, lupinica, nosilka, stajica,..). 

Strokovnjaki na področju gibalnega razvoja opažamo, da je vedno več dojenčkov in otrok, ki imajo v zgodnjem in kasnejšem gibalnem razvoju težave. Zato se zavedamo, da starši potrebujete pomoč in usmeritve, kako lahko vašemu dojenčku in otroku pomagate, da bi se dobro razvijal - seveda v skladu z njegovim potencialom in genetskim zapisom. 

Ne pozabite, da je gibalni razvoj ključen vse tja do 6. leta starosti, saj kasneje ni več moč vplivati nanj. Kar smo naredili do takrat, je naša popotnica za celo življenje. Posebno v “korona času” opažamo, da se je zgodil porast otrok s prekomerno težo in verjamemo, da se prav vsi zavedamo, kakšne škodljive posledice lahko to prinese. Zato gibajte in spodbujajte k tem tudi svoje otroke. Če ne ob vodstvu, pa naj prosto tekajo in se dinamično igrajo po svoje.

V Pedosani vam želimo pomagati in se vam približati na več različnih načinov. Tudi za nas je letošnje leto pravi izziv, saj moramo našo stalno ponudbo ves čas ustrezno prilagajati skladno z aktualnimi priporočili in smernicami NIJZ. Zdravje vseh nas je seveda na prvem mestu. 

S programi za otroke od 1,5 leta do 4 let smo v začetku oktobra sicer več kot uspešno zaštartali, a smo bili žal zaradi trenutnih razmer priomarani vodeno telovadbo PedoHODI začasno prekiniti. Kljub trenutno žalostnem pogledu  na prazne telovadnice, nas veseli, da ste nam starši z vašimi odzivi dokazali, kako pomemben se vam zdi gibalni razvoj vašega malčka.   

Naše programe za dojenčke pa smo ustrezno prilagodili glede na trenutne razmere. Izbirate lahko med:

  • Individualno obravnavo - smo sami z vami in vašim dojenčkom, na primerni razdalji, v prezračenem in razkuženem prostoru. Mi delamo z lutko in vi z vašim dojenčkom. Ob tem upoštevamo vsa navodila in priporočila NIJZ.
  • Obisk na vašem domu - ker vam odhod od doma lahko predstavlja težavo, vas lahko obiščemo mi. Ves čas obiska lahko delamo z lutko, vi pa nam sledite z vašim dojenčkom.
  • Online program pedosanček - vodimo vas preko video vsebin od doma. Prednost tega programa je, da vi izberete čas, kdaj boste video vsebine pogledali in jim sledili ter tako usmerjali vašega dojenčka.
  • Zoom srečanja - po novem se nam lahko pridružite na zoom srečanjih, na katerih bomo govorili o gibalnem razvoju dojenčka v posameznem obdobju (od rojstva do hoje) in odgovarjali na vaša vprašanja.
  • Individualno Zoom ali Skype svetovanje - strokovni nasvet in vodenje na daljavo lahko izvedemo iz različnih kanalov.

Skupinske obravnave v naših prostorih smo v dobro vseh nas začasno odpovedali. 

Zgodnji gibalni razvoj je izjemno pomemben za nadaljni celostni razvoj. V tem obdobju dojenček zgradi temelje za celo življenje. Zelo težko nadomesti zamujeno. Dojenček se rodi popolnoma nemočen in odvisen od drugega in v povprečju 15 mesecev shodi po dveh nogah. Dobro zanj je, da osvaja razvojne mejnike zaporedoma, počasi, brez prehitevanja in izpuščanja. Ob ozaveščanju staršev, na kaj vse morajo biti pri posameznem razvojnem mejniku pozorni, pa je lahko njegov gibalni razvoj popoln.